Znajdź sok z kiszonych buraków.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału składniki potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to też skarbnica witamin. Godne uwagi jest głównie wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Dlaczego powinno się spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Pobudzają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]