Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!

Znajdź sok z kiszonych buraków.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału składniki potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to też skarbnica witamin. Godne uwagi jest głównie wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Dlaczego powinno się spożywać sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Pobudzają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]