Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Sprawdź, gdzie kupić sól kłodawską, wejdź na superbutelki.pl.

Składnikiem koniecznym do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu powinno się ich używać w gastronomii?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. cynk, potas czy wapń, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, cynku czy wapnia, czyli składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie traci swoich własności i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]