Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?

Kiszone ogórki kupisz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej bądź w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kiszone warzywa są równie pyszne, co zdrowe.

Kiszone ogórki – zakiś je sam albo kup gotowe

Kiszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczki, w których ogórki zalewa się solanką. Później stawia się je na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek i koper, niemniej jednak walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić też innymi dodatkami, np. gorczycą, liśćmi czarnej porzeczki czy kawałkami ostrej papryki. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarnię, w której może chować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w workach foliowych czy też w pojemnikach, które bez problemu da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?

Od stuleci panuje przekonanie, że warzywa poddane fermentacji korzystnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wraz z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które korzystnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, poprawiając w ten sposób trawienie. Jednak to nie wszystko! Ogórki kwaszone są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, C i K1, a także niemało składników odżywczych potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, selen czy sód. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeśli lubimy kwaśne smaki, nie warto wyrzucać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej ją wypić albo dodać do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kiszenia mikroelementy przedostają się po trosze do soku. Warto jednakże zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]