Więcej o kiszonej kapuście.
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i statystyczny Polak bardzo często gości ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.
Kapusta kiszoną – czy powinno się jeść?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy i składniki odżywcze, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A warto zaakcentować, iż kapusta kiszona ma sporo substancji, które są istotne dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B3, B5, B12). Poza tym, kapusta kiszona to źródło między innymi błonnika pokarmowego, żelaza czy magnezu. Równocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, stąd rekomenduje się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako kluczowy element potraw, jak i jako dodatek do nich. Na surowo zazwyczaj je się ją jako surówkę z cebulą i tartą marchwią, która pasuje do dań z kartofli i ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także produkt, który cudownie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, stąd używa się jej w farszu do pierogów, krokietów czy łazanek. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy najlepszych polskich dań – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy czy bigosu.
Właściwie każdy kucharz posiada własny sposób na kapustę kiszoną, jednakże obecnie raczej rzadko przygotowuje się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w wielkich oraz niewielkich pojemniczkach bez problemu znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]