Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Jeśli chcesz zamówić ekologiczny sok z buraków kiszonych, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Kiszone warzywa wykorzystuje się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od kilku lat jednak notorycznie mówi się też o własnościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.

Sok z kapusty kiszonej – zawartość i właściwości

Prawdopodobnie większość z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty często dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest niezwykle zdrowy, chociaż nie każdemu smakuje. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Zawiera on duże ilości witaminy K, E, C oraz A, jak również liczne minerały, jak np. cynk, potas i żelazo. Wiele osób miewa trudności z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, lecz warto wypijać go systematycznie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego napoju nie powinno się nadużywać – wystarczy pić nie więcej niż 1 szklankę soku na dzień.

Sok z kiszonych buraków jest jednakowo prozdrowotny!

Kolejnym odżywczym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania i który konsumujemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy sporo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność: dobrze wpływa na przemianę materii, podnosi koncentrację, a zarazem redukuje poziom cholesterolu we krwi. Chociaż buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz nabyć je w ulubionym markecie lub zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż takie soki należy magazynować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]