Dna moczanowa to choroba metaboliczna, która polega na gromadzeniu się kryształów kwasu moczowego w obrębie stawów. Wywołuje to rodzaj zapalenia stawów i związane z nim…
Zerwanie ścięgna to kontuzja polegająca na całkowitym przerwaniu włókien ścięgnistych, odpowiadających za połączenie mięśnia z kością. Uraz ten dotyczy przede wszystkim kończyn dolnych – najczęściej…
Składnikiem koniecznym do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu powinno się ich używać w…
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Mówiąc…
Zgaga, przewlekłe biegunki lub zaparcia, bóle brzucha – to tylko niektóre objawy, które należy skonsultować z gastrologiem (gastroenterologiem). Chociaż potocznie specjalistę nazywa się lekarzem od…
Berberyna – jaką wybrać? Berberyna jest substancją pochodzenia naturalnego, która od wieków jest stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Obecnie coraz częściej jest ona…
Kość piszczelowa jest jedną z dwóch kości podudzia. Badania pokazują, że kość ta może zostać obciążona do 1,6 tony zanim ulegnie zniszczeniu. Dlaczego więc złamanie…
Sok pomarańczowy to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych napojów, które możesz przygotować w urządzeniu Thermomix. Czy wiesz, jakie właściwości posiada sok pomarańczowy i czy rzeczywiście…
Od kilku lat w Polsce prowadzona jest cyfryzacja w sektorze medycznym. Jednym z elementów tej transformacji są e-recepty, e-konsultacje oraz e-zwolnienia. Poniżej omówimy, czym są…